perjantai 6. syyskuuta 2013

Stormiinan leffanurkka 2

Ajattelin taas aikani kuluksi jakaa teidän kanssanne muutaman lempielokuvani. Tällä kertaa voisimme sukeltaa erääseen lempigenreeni, nimittäin mindfuck-elokuvien pariin. Nämä ovat niitä maailman parhaita elokuvia, joiden jälkeen jäät tuijottamaan suu auki ruutua ja (parhaassa tapauksessa) koet suunnattoman ahaa-elämyksen, kun elokuvan juoni vihdoin aukeaa sinulle ja palaset loksahtelevat paikoilleen.

Otsikot ovat imdb-linkkejä! vink vink.
Tämä Christopher Nolanin ohjaama elokuva on yksi parhaimmista mindfuck-elokuvista ikinä.
Elokuva kertoo miehestä nimeltä Leonard, joka kärsii lyhytkestoisen muistin menetyksestä ja yrittää siitä huolimatta epätoivoisesti etsiä miestä, jonka uskoo murhanneen vaimonsa. Apuna etsimisessään hänellä on kokoelma valokuvia, viestejä, sekä tatuointeja ja lisäksi hän pyrkii oppimaan ja muistamaan asioita toiston kautta. (esimerkiksi sen, missä taskussa hän pitää valokuviaan)

Ja jotta asetelma olisi vielä vähän sekavampi, niin elokuva ei kulje sulavasti alusta loppuun, vaan kohtaukset ovat vähintäänkin hämmentävässä järjestyksessä. Kerronta tosin tukee hyvin elokuvan juonta ja jättää katsojan samaan tilanteeseen Leonardin kanssa, joka ei yksinkertaisesti kykene muistamaan, mitä olikaan juuri tekemässä. Älä siis ihmettele, jos katsot tätä elokuvaa ensimmäisen kerran ja olet ihan pihalla. Niin minäkin olin.
Ah, tässä elokuvassa on yksi maailman kovimmista näyttelijöistä, nimittäin Christian Bale. Ja te kaikki, jotka tuhahdatte siellä näyttönne ääressä ja ajattelette, että tykkään tästä vain siksi, että Christian Bale on superkuuma, niin.... ei tässä elokuvassa. Ei todellakaan.

Bale näyttelee elokuvassa Trevor Reznikiä, joka ei ole nukkunut vuoteen ja joka alkaa epäillä menettäneensä järkensä, kun hänen ympärillään alkaa tapahtua asioita, joita kukaan muu ei näe. Lopulta hän alkaa löytää asunnostaan post-it lappuja, joita hän ei muista jättäneensä itselleen. Elokuvassa on aimo ripaus ahdistavuutta ja Trevorin luiseva olemus tuo oman puistattavuutensa elokuvaan.

Christian Bale laihdutti itsensä ihan sairaalloisen laihaksi tätä elokuvaa varten. Alimmillaan hän painoi vain 50 kiloa ja tuotantotiimin mukaan Bale olisi halunnut pudottaa painonsa vielä 45 kiloon, ellei se olisi ollut jo liian haitallista terveydelle. Eli vuosi ennen ensimmäistä Balen tähdittämää Batmania mies näytti vielä tältä:


Aikamoista.

Eihän tällaista listaa vaan voi tehdä ilman, että ottaa esille Fight Clubin... 
Elokuva kertoo unettomuudesta kärsivästä miehestä (Edward Norton), joka etsii helpotusta vaivaansa erilaisista tukiryhmistä, joissa hän pääsee kuuntelemaan muiden ihmisten ongelmia ja huomaa sen auttavan häntä nukkumaan. Eräällä liikematkalla hän tapaa Tylerin, joka on vähintäänkin erikoinen persoona ja lopulta miehet päätyvät asumaan saman katon alle, kun Nortonin esittämän päähenkilön asunto palaa. Yhdessä he alkavat järjestää "fight club" -tapahtumia, joissa noh... luonnollisesti tapellaan äijämäisesti ilman paitoja ja niin että veri roiskuu. Ja kyllähän tuota Brad Pittiä katsoo ennemmin kuin selkäänsä ottaa. ;)Kun juoneen sekoittuu myös Marla (Ihana, ihana, ihana Helena Bonham-Carter), niin miesten välit alkavat kiristyä ja lopulta fight club muuttuu Tylerin toimesta joksikin ihan muuksi, kuin alunperin oli tarkoitus ja elokuva alkaa mennä vähintäänkin sekavaksi.Tällaisia leffoja tällä kertaa. Näitä mindfuck-leffoja olisi ihan miljoonasti takataskussa enemmänkin, mutta ei kaikkia herkkuja kerralla! ;) Seuraavaksi vien teidät taas vähän toisenlaisiin leffatunnelmiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti