lauantai 10. elokuuta 2013

Ongelmia kuvanmuokkauksessa

Viime viikolla korjasin vihdoin erään vian, joka minulla on ollut koneeni ja kuvankäsittelyohjelmani kanssa. Ja vieläpä ihan itte! Hyvä minä!

Olin jo monta kuukautta tuskaillut sellaisen ongelman kanssa, että avattuani kuvan kuvankäsittelyohjelmassani, niin se näkyi siellä paljon haaleampana ja muokkauksen + tallentamisen jälkeen se sitten taas näytti windowsin photo viewerissä joltain aivan muulta kuin olisi pitänyt. Ongelma taisi esiintyä ensimmäisen kerran, kun päivitin käyttöjärjestelmän Windows seiskaan, mutta ihan satavarma en siitä kyllä ole. En oikein tiedä mikä muukaan tämän olisi yhtäkkiä aiheuttanut, sillä koskaan aiemmin tuollaista ongelmaa ei ole ollut. Jokatapauksessa yritin jo tuolloin selvittää, että mistä moinen voisi johtua, mutta kärsivällisyyteni ei riittänyt ja luovutin. Muokkasin kyllä kuvia, mutta niistä ei koskaan tullut juuri sellaisia kuin olisin halunnut.

Tässä demonstraatio siitä, miten kävi, kun yritin toissapäivänä muokata ihan vaan mustavalkoista kuvaa...

Vasemmalla: kuvanmuokkausohjelma
Oikealla: Sama kuva tallennettuna ja avattuna Windows photo viewerissä

Tämän episodin myötä sain tarpeekseni ja kiukkuisena googlettelin yömyöhälle. Oli jotenkin vaan maailman mystisintä, että mitä tapahtui siinä välissä, kun avasin kuvan, muokkasin sitä ja tallensin. Apua toki löytyi internetin ihmeellisestä maailmasta jos jonkinmoista ja lähes joka paikassa suositeltiin vaihtamaan ohjelman color profilea, mutta itselläni se ei tuottanut minkään näköistä tulosta ja lopulta yritin IHAN KAIKKEA, minkä vaan kuvittelin voivan muutavan asiaa. Siinä välissä jopa asensin koko ohjelman uudestaan, mutta tuloksetta.

Sen pidemmälle en yöllä jaksanut päätäni vaivata, kun se tuntui kivistävän jo pelkästä ajatuksestakin, että kirjoittaisin enää yhdenkään hakusanan googleen. Olin kuitenkin saanut rajattua tuon ongelman liittymään väriprofiileihin ja seuraavana päivänä aivot toimivat jo taas paljon paremmin ja jaksoin jatkaa etsimistä. Tuurilla löysin yhden sivuston, jossa neuvottiin kuvanmuokkausohjelman lisäksi etsimään ohjauspaneelista näytön väriasetukset ja tarkastamaan, että siellä on käytössä sama colorprofile, kuin kuvanmuokkausohjelmassa. Minähän etsin ja siellä se oli! Klik, klik ja ongelma oli korjattu!


Eli, jos painit saman ongelman kanssa, niin minulla se ratkesi niin, että vaihdoin kuvanmuokkausohjelmasta color profileksi sRGB:n ja ohjauspaneelin asetuksista (löytyi itselläni ihan vaan windowsin hausta hakusanalla color management) näytön ICC-profiiliksi samaisen sRGB:n.

Tältähän sen pitäisikin näyttää! 

Ihan 100% samat nuo värisävyt eivät varmasti ole vieläkään, mutta close enough! En ole kuitenkaan mikään ammattikuvaaja/kuvanmuokkaaja, joten olen tyytyväinen. Ja niin ylpeä itsestäni, kun jaksoin olla kärsivällinen ja etsiä ihan itse ratkaisun tähän. Google on rakkain kaikista ja minä varsinainen supergooglettaja.

Ja tässä vielä lopputulos tuon kaiken säätämisen jälkeen. :)2 kommenttia:

  1. Hiio hoi.. pitää kerranki vähä viilata pilkkua ja toi kirjain yhdistelmä on väärin.. ei sRGP vaan sRGB! Terkuin mon ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. AHAHHAHA, just kun tänään tunti sitten kehuin että "mulla ei oo melkein koskaan typoja blogissa" :D Pitääpä korjata HETI! Hyvähyvä, kiitoskiitos rakkain mon! <3

      Poista